Τίτλος: Θα γίνω ντιζέζ . Συγγραφέας: Σάκης Σερέφας
Στα 1950, σε μια κρύα νύχτα του χειμώνα, ο Λ.Μ. δολοφόνησε την αρραβωνιαστικιά του, μια Κ.Μ. μέσα στο δωμάτιο 9 του ξενοδοχείου Σέρραι, κείμενο στην οδό Εγνατία της Θεσσαλονίκης.
Στα 2005, ένας συγγραφέας, προσπαθώντας να ανασυστήσει με τη μορφή νουβέλας, αυτή την αληθινή ιστορία, συναντιέται με τους επιζώντες μάρτυρες της υπόθεσης και με το δράστη, και καταγράφει τη μαρτυρία τους.
(από συνέντευξη του συγγραφέα)
- Η ιστορία πάνω στην οποία βασίστηκε η «Ντιζέζ» είναι πραγματική;
«Ναι. Αφορά μια νέα γυναίκα που, στη Θεσσαλονίκη τού 1950, παράτησε τον αρραβωνιαστικό της στο χωριό και ήρθε στην πόλη για να κάνει καριέρα τραγουδίστριας. Ο τύπος την ακολούθησε, την έπεισε να βγουν έξω για να συζητήσουν και την πήγε σε μια ταβέρνα, που λεγόταν "Ο κάτω κόσμος". Στη συνέχεια επέστρεψαν στο ξενοδοχείο όπου, όπως είπε στην απολογία του, "τελέσαμε κανονικά τα συζυγικά μας καθήκοντα". Όταν αυτή επιχείρησε να τον διώξει, τη σκότωσε, έμεινε παρέα με το πτώμα όλη νύχτα και το επόμενο πρωί παραδόθηκε».
- Το ξενοδοχείο υπάρχει ακόμα;
«Είναι από τα βασικά στοιχεία που πυροδότησαν τη φαντασία μου. Πήγα και είδα το δωμάτιο όπου έγινε ο φόνος, και μάλιστα κάτω από μια απίστευτη συγκυρία. Είχε έρθει ένα λύκειο για την πενθήμερη εκδρομή. Χτυπάω την πόρτα του δωματίου, επινοώντας μια γελοία δικαιολογία, μου ανοίγουν και μου σηκώνεται η τρίχα: βλέπω ξαφνικά μια κοπέλα με καταπληκτικά μαύρα μαλλιά να τα έχει ρίξει προς τα εμπρός και να τα στεγνώνει με το σεσουάρ. Μ' αυτή την κάπως αυστηρή μελαχρινή ομορφιά της, θύμιζε τη μορφή της δολοφονημένης. Σοκαρίστηκα».
- Και παρά ταύτα εξακολουθείτε να περνάτε από εκεί;
«...Και πάντα κοιτάζω την μπαλκονόπορτα του συγκεκριμένου δωματίου. Υπάρχει ακόμα και το αστυνομικό τμήμα, κλειστό πια, όπου κράτησαν το δολοφόνο, ώσπου δικάστηκε. Προσπερνάμε καθημερινά χώρους που είναι σημαδεμένοι από μαύρα γεγονότα, χωρίς καν να το υποπτευόμαστε. Και στο έργο ακριβώς τονίζω κατ' αρχήν ότι μας περιβάλουν σκηνικά θανάτου, είτε είναι δρόμοι, είτε κτίρια, καθώς και ότι οι αποφάσεις που παίρνουμε έχουν κάποτε μοιραίο αντίκτυπο στη ζωή των άλλων. Στο βιβλίο, ένας συγγραφέας πάει στο ξενοδοχείο του φόνου και προσπαθεί να ανασυστήσει τα γεγονότα προκειμένου να γράψει ένα βιβλίο. Και υποτίθεται ότι τον επισκέπτονται κάποια πρόσωπα που συνδέονταν με το έγκλημα. Ξέρετε, ειδικά το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι στιγματισμένο από λογής εγκλήματα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου