Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΒΙΒΛΙΟ - Μενγκέστου

Τίτλος: Όλες οι χάρες του ουρανού, Συγγραφέας: Ντινάου Μενγκέστου

Ο Στέφανος εγκαταλείπει την πατρίδα του, την Αιθιοπία, για να ξεφύγει από τη βία και τα αιματηρά επεισόδια και καταφεύγει στη γη της "επαγγελίας", την Αμερική. Όμως βία και αιματηρά επεισόδια τον περιμένουν πάλι. Το αποτέλεσμα το ίδιο, οι αιτίες διαφορετικές.
Η μοίρα του μετανάστη, του απόκληρου, του περιθωριακού. Το χρώμα του δέρματος και η αναζήτηση της ταυτότητας. Πόσο μακρινά άραγε ηχούν αυτά και για τη δική μας χώρα στην εποχή μας;
Αφρική και Αμερική. Το χθες και το σήμερα. Το μαύρο και το άσπρο. Αντιθέσεις που δεν μπορούν να καταλήξουν σε μια νέα, δημιουργικά σύνθεση.
Ακόμη κι όταν ο Στέφανος ανοίγει δικό του μίνι μάρκετ, η τύχη δεν του χαμογελά. Πελάτες του είναι οι κάτοικοι της περιοχής: μετανάστες, πόρνες, μαύροι, φτωχοί. Καθημερινότητα, ρουτίνα, επανάληψη. Η κοινωνική του ζωή εξαντλείται σε δύο φίλους και ένα θείο που ζουν στην πόλη. Ο φίλος του κάποια στιγμή τον συμβουλεύει ότι πρέπει να προλαβαίνει τις περιστάσεις. Πως όμως να συμβεί αυτό όταν οι άνθρωποι σχηματίζουν κλειστούς κύκλους όπου απορρίπτουν το διαφορετικό; Οι λευκοί δεν αποδέχονται τους μαύρους, αλλά και οι μαύροι δεν αποδέχονται τους λευκούς. Κι εκεί όπου φαίνεται μια ελπίδα ανθρωπιάς, και στο έργο η ελπίδα είναι γένους θηλυκού, στο τέλος μια φωτιά καταστρέφει τα πάντα.
Μια ζωή μοναχική, παρακμιακή, δίχως φαντασία, με βασική διέξοδο το ποτό ή ένα παιχνίδι με τα ονόματα πραξικοπηματιών στην Αφρική.
Όλες οι χάρες τ΄ ουρανού τελικά δεν εκπληρώνονται για τους μετανάστες.
Ύφος λιτό, απέριττο, χωρίς μελοδραματισμούς. Λύσεις δεν προτείνονται. Λύση είναι η επιβίωση.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου