Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΒΙΒΛΙΟ - Θ. Γρηγοριάδης

Τίτλος: ΄Εξω από το σώμα.  Συγγραφέας: Θεόδωρος Γρηγοριάδης

Ένα μυθιστόρημα για φευγάτους!

Τρεις άνθρωποι, τρεις διαφορετικές ερωτικές διαδρομές.
Πρώτα πρώτα ο Μόσχος: σάτυρος, γερο-τράγος, απομακρυσμένος από τους γύρω του. Ένας Πάνας της εποχής του. Έβρισκε ερωτική ικανοποίηση στα σώματα των γυναικών δίχως όμως να επιθυμεί μακροημέρευση των σχέσεων μαζί τους. Στο τέλος αποφάσισε ν΄ αναχωρήσει στο βουνό, σε μια σπηλιά, όπου κατασκεύασε ένα χωμάτινο γυναικείο ομοίωμα και πέθανε βρίσκοντας ικανοποίηση απ΄ αυτό. 
   Στη συνέχεια ο Μάριος Δεμώνης: γοητευτικός, ερωτεύσιμος, ριψοκίνδυνος, αντισυμβατικός. Ένας Διόνυσος της εποχής του. Ένας δημιουργός. Φέρνει τη νέα ζωή σε ζευγάρια που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν. Δεν είναι γιατρός, έχει όμως ένα φίλο γιατρό που εκτελεί το εγχείρημα. Ο ίδιος προετοιμάζει και στηρίζει ψυχολογικά όσους επιθυμούν να τεκνοποιήσουν. Μέχρι που παίρνει την απόφαση να αντιστρέψει τους νόμους της φύσης και να τεκνοποιήσει ο ίδιος. Μετά τη σχετική επέμβαση αναχωρεί κι αυτός στο βουνό, σε μια σπηλιά, για να εξελιχθεί το εγχείρημα μακριά από τους ανθρώπους. Πεθαίνει όμως κεραυνόπληκτος, όπως ένας ιδεολόγος – υβριστής.
   Και στο τέλος ο Ρήσος: εργένης, άνεργος δημοσιογράφος, ρεαλιστής, με μια μόνιμη ερωτική μανία και πρόσκαιρες ερωτικές ικανοποιήσεις. Ψάχνει όμως κι αυτός κάτι άπιαστο. Εξάλλου έχει και γονίδια ανάλογα: πατέρα μουσικό και νονό το Μόσχο. Αναζητά τον εξαφανισμένο Μάριο Δεμώνη, αλλά και τον πεθαμένο Μόσχο, γι΄ αυτό ανεβαίνει στο βουνό. Δεν είναι όμως αναχωρητής σαν τους προηγούμενους, αλλά εξερευνητής. Αυτός τελικά συναντά τον έρωτά του, τη Μάχω, που, ενώ στην αρχή αντιπροσώπευε κάτι το άπιαστο και ξένο γι΄ αυτόν, στη συνέχεια απέκτησε πιο γήινη υπόσταση κι έγιναν ζευγάρι.
   Ίσως τελικά η ευτυχία δε βρίσκεται στον αναχωρητισμό και την ανάβαση, αλλά στη συνύπαρξη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου