Παίρνοντας ως αφορμή την έκρυθμη κατάσταση στην Αίγυπτο ξεκινώ με μια μυθολογική αναδρομή:
ΒΟΥΣΙΡΙΣ: μυθικός βασιλιάς της Μέμφιδας στην Αίγυπτο, ήρωας αρχαίου ελληνικού μύθου. Κατά τον Ισοκράτη και τους λογοποιούς ήταν γιος του Ποσειδώνα και της Λιβύης.
περὶ μὲν οὖν τῆς Βουσίριδος εὐγενείας τίς οὐκ ἂν δυνηθείη ῥᾳδίως εἰπεῖν; ὃς πατρὸς μὲν ἦν Ποσειδῶνος, μητρὸς δὲ Λιβύης τῆς Ἐπάφου τοῦ Διός, ἥν φασι πρώτην γυναῖκα βασιλεύσασαν ὁμώνυμον αὑτῇ τὴν χώραν καταστῆσαι. τυχὼν δὲ τοιούτων προγόνων οὐκ ἐπὶ τούτοις μόνοις μέγ' ἐφρόνησεν, ἀλλ' ᾠήθη δεῖν καὶ τῆς ἀρετῆς τῆς αὑτοῦ μνημεῖον εἰς ἅπαντα τὸν χρόνον καταλιπεῖν. τὴν μὲν οὖν μητρῴαν ἀρχὴν ὑπερεῖδεν ἐλάττω νομίσας ἢ κατὰ τὴν αὑτοῦ φύσιν εἶναι, πλείστους δὲ καταστρεψάμενος καὶ μεγίστην δύναμιν κτησάμενος ἐν Αἰγύπτῳ κατεστήσατο τὴν βασιλείαν, οὐκ ἐκ τῶν παρουσῶν μόνον ἀλλ' ἐξ ἁπασῶν προκρίνας τὴν ἐκεῖ πολὺ διαφέρειν οἴκησιν.
Ἰσοκράτους Βούσιρις 10 - 11
Κατά τον Φερεκύδη ο Βούσιρις θυσίαζε στο βωμό του Δία κάθε ξένο που πήγαινε στην Αίγυπτο.Όταν ο Ηρακλής έφθασε εκεί, τον συνέλαβαν για να τον θυσιάσουν, αλλά ο ήρωας έλυσε τα δεσμά του μπροστά στο βωμό, σκότωσε το Βούσιρι και πρόσφερε στο Δία θυσία από πουλιά και γλυκίσματα.

Ο μύθος ήταν ήδη γνωστός από τον 7 π.Χ. αιώνα και η ερμηνεία του δεν είναι εύκολη. Φαίνεται πιθανόν ότι δημιουργήθηκε από έλληνες ναυτικούς, Ίωνες ή Δωριείς, που πήγαν στην Αίγυπτο και θέλοντας να δείξουν τον αφιλόξενο χαρακτήρα της χώρας ανάμιξαν στο τέλος το μύθο του Ηρακλή.
Η Αίγυπτος στην εποχή μας έχει περίπου 80 εκατομμύρια κατοίκους και κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση γεωγραφικά, στρατηγικά και πολιτικά στον αραβικό κόσμο.

Αδιάφορο, διεφθαρμένο, αστυνομικό καθεστώς κι ο ηγέτης «σκληρός και πονηρός σα γρια αλεπού» όπως γράφει ο Guardian.

Στα 82 του ο Μουμπάρακ, εφόσον δε χρίσει διάδοχο, αναμένεται να ανανεώσει τη θητεία του για άλλα έξι χρόνια.
Οι εποχές όμως άλλαξαν, από το μύθο περάσαμε στην ιστορία, από τον ήρωα στον άνθρωπο και απομένει να δούμε ποιος ή ποιοι θα αναλάβουν τη δράση του Ηρακλή!
Οι εποχές όμως άλλαξαν, από το μύθο περάσαμε στην ιστορία, από τον ήρωα στον άνθρωπο και απομένει να δούμε ποιος ή ποιοι θα αναλάβουν τη δράση του Ηρακλή!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου