Τίτλος: Άουστερλιτς. Συγγραφέας: W.G.Sebald
To δράμα ενός σύγχρονου Οιδίποδα!
Γερμανός, που γεννήθηκε το 1944 στη νοτιοδυτική Βαυαρία, ο Sebald ήταν γιος ενός στρατιώτη του χιτλερικού στρατού που μετά τον πόλεμο κατατάχτηκε στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις. Ο ίδιος ο συγγραφέας έφυγε από τη Γερμανία σε ηλικία 22 ετών και έκτοτε έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Μεγάλη Βρετανία, εξόριστος, ξεριζωμένος από επιλογή, όπως είναι και πολλοί από τους ήρωες των βιβλίων του.
Το μυθιστόρημα Άουστερλιτς του Sebald, αφηγείται την ιστορία του Ζακ Άουστερλιτς, ενός άντρα που όταν ήταν παιδί, στερήθηκε πατρίδα, γλώσσα και όνομα, και που τώρα δεν μπορεί να αισθανθεί οικεία πουθενά στον κόσμο και αναζητά απεγνωσμένα την ταυτότητα της καταγωγής του.
Μέσα στη σκοτεινή αίθουσα του σιδηροδρομικού σταθμού της Αμβέρσας, στεκόταν ένας άντρας: με όψη νεανική, ξανθός, με βαριές αρβύλες πεζοπορίας, μπλε εργατικό παντελόνι κι ένα παλιό σακίδιο, απορροφημένος να σημειώνει και να σχεδιάζει σ’ ένα τετράδιο. Ο αφηγητής τον παρατηρεί γοητευμένος, κι έτσι αρχίζει μια σχέση που τον μαγεύει όλο και περισσότερο και διαρκεί δεκαετίες, άλλοτε πιο στενή, άλλοτε πιο απομακρυσμένη.
Ο αινιγματικός ξένος ονομάζεται Άουστερλιτς και καθώς η τύχη κάνει τους δύο άντρες να συναντιούνται αναπάντεχα σε διάφορα μέρη, αρχίζει να αποκαλύπτεται βήμα βήμα η ιστορία της ζωής αυτού του μοναχικού περιηγητή. Ο Άουστερλιτς που ζει χρόνια στο Λονδίνο δεν είναι Άγγλος. Τη δεκαετία του ΄40, μικρό εβραιόπουλο, έφτασε στην Ουαλία και μεγάλωσε σε ένα μικρό χωριό στο σπίτι ανθρώπων ηλικιωμένων, ενός κήρυκα και της γυναίκας του. Το παιδί μεγαλώνει μοναχικά, κι όταν έπειτα από πολλά χρόνια μαθαίνει την πραγματική του καταγωγή και τ’ όνομά του, καταλαβαίνει γιατί αισθάνεται ξένος ανάμεσα στους ανθρώπους.
Ο Sebald ακολουθεί την ιστορία ενός διαταραγμένου και ευάλωτου διανοούμενου, ενός ξεριζωμένου, που δεν μπορεί να βρει την πατρίδα του μέσα στους ανθρώπους. Ο συγγραφέας εγείρει ένα είδος αντι-μνημείου για όλους εκείνους οι οποίοι, στη διάρκεια της Ιστορίας, βρέθηκαν κυνηγημένοι, εκτοπισμένοι, αποκομμένοι από τις ρίζες τους δίχως ποτέ να καταλάβουν την αιτία όλων αυτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου