Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Τ. Πόλακ

Jackson Pollock  - Τζάκσον Πόλακ

Αμερικανός ζωγράφος
 1912 – 1956
Από τους κυριότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού και ιδίως της λεγόμενης ενεργητικής ή δυναμικής ζωγραφικής ή τέχνης - δράσης.

 Μέχρι την εποχή της πρώτης ατομικής του έκθεσης το 1943 το έργο του ήταν ημι-αφαιρετικό, επηρεασμένο αρχικά από τους Μεξικανούς τοιχογράφους, τον Πικάσο, τον πολιτισμό των ινδιάνων. Ο Συμβολισμός του Γιουνγκ και η υπερρεαλιστική θεωρία επηρέασαν επίσης τα έργα αυτής της περιόδου.

 αρσενικό και θηλυκό


Κατέληξε γύρω στο 1947 σε μια χειρονομιακή ζωγραφική, αντιπροσωπευτική του αφηρημένου εξπρεσιονισμού που τη χαρακτήριζε η τεχνική του ντρίπινγκ. Το αποτέλεσμα ήταν τεράστιες επιφάνειες που καλύπτονταν με περίπλοκα και δυναμικά σχέδια.

 Nούμερο οχτώ


Ντρίπνγκ: Ζωγραφική τεχνική της χειρονομιακής τέχνης κατά την οποία το χρώμα στάζεται από το πινέλο ή από τον τρυπημένο πάτο ενός δοχείου που το μετακινεί ο ζωγράφος πάνω από το μουσαμά.
Χειρονομιακή τέχνη:  τεχνική ζωγραφικής, ιδιαίτερα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού και της λυρικής αφαίρεσης, η οποία βασίζεται στην ελευθερία, τον αυθορμητισμό και την ταχύτητα της κίνησης του ζωγράφου.

 νούμερο 19

Η υγεία του χειροτέρεψε μετά το 1953 και η παραγωγή του μειώθηκε, όμως στα τελευταία του χρόνια δημιούργησε σημαντικούς πίνακες.

λευκό φως

Η αντιμετώπιση του έργου του από την κριτική παρουσιάει μεγάλες αντιθέσεις. Από ευνοϊκά σχόλια μέχρι καυστική ειρωνεία. Το όνομά του έγινε συνώνυμο με την ακραία καλλιτεχνική παραδοξότητα, αφού η καινοτομία του της τεχνικής του ντρίπινγκ επισκίασε το πάθος του για την προσωπική έκφραση που του επέτρεπε η τεχνική αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου