Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΒΙΒΛΙΟ - Μ.Β.Λιόσα

Τίτλος: Επιστολές σ΄ ένα νέο συγγραφέα. Συγγραφέας: Μάριο Βάργκας Λιόσα.

Το βιβλίο «Γιατί να διαβάζουμε τους κλασσικούς» τουΊταλο Καλβίνο απαντά στο ερώτημα τι να διαβάζουμε, ενώ το βιβλίο «Επιστολές σ΄ ένα νέο συγγραφέα» του Μάριο Βάργκας Λιόσα απαντά στο ερώτημα πώς να διαβάζουμε. Ο απλός αναγνώστης οφείλει μέσα από τα διαβάσματά του να μετεξελιχθεί σ΄ έναν υποψιασμένο αναγνώστη.
Η ανάγνωση ενός λογοτεχνικού έργου είναι σα να γνωρίζεις ένα πρόσωπο που σ΄ ενδιαφέρει, σε γοητεύει και αρχίζεις σιγά σιγά να το γδύνεις και να προβάλουν γυμνά τα καλυμμένα μέλη. Από κει και πέρα εναπόκειται σε σένα μέχρι πού θα φτάσεις, αν θα πραγματοποιήσεις την μέθεξιν, για να δανειστούμε τον όρο από τον Πλάτωνα.
Το βιβλίο γραμμένο στο β΄ ενικό πρόσωπο κερδίζει σε αμεσότητα και ζωντάνια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ένας στείρος διδακτισμός, αλλά να συμμετέχουμε και εμείς οι αναγνώστες στην προσπάθεια του συγγραφέα. Μια προσπάθεια, που όπως δηλώνει και ο ίδιος, κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, γιατί πολλές φορές χάνεται η μαγεία ενός κειμένου όταν προσπαθείς να διαχωρίσεις ύφος, αφηγηματικό χρόνο, οπτικές γωνίες, εκφραστικά μέσα κ.λ.π. Το λογοτεχνικό κείμενο είναι ένα ζωντανό σώμα, κι όχι ένα πτώμα που ένας χειρούργος πειραματίζεται πάνω του.
Το βιβλίο γραμμένο σε μορφή επιστολών (12 στο σύνολό τους) μας φέρνει σαν κύματα τα θέματα που πραγματεύεται ο συγγραφέας, είναι ένα απαραίτητο πνευματικό εργαλείο και για όποιον ασχολείται με τη διδασκαλία της λογοτεχνίας. Συγγραφέας του: Μάριο Βάργκας Λιόσα, νικητής του νόμπελ λογοτεχνίας για το 2010.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου