Το βραβείο Man Booker International στεφανώνει κάθε δύο χρόνια για το σύνολο του έργου του έναν συγγραφέα σε όποια γλώσσα του κόσμου κι αν γράφει, φτάνει να είναι μεταφρασμένος στα αγγλικά. Συνοδεύεται και από 60 χιλιάδες λίρες.
Είναι το παγκοσμιοποιημένο αδελφάκι του διάσημου και ετήσιου Man Booker, που δίνεται, όμως, για ένα συγκεκριμένο βιβλίο και περιορίζεται στα όρια της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Να θυμίσουμε ότι το Booker International είχε ως πρώτο αποδέκτη τον Αλβανό Ισμαΐλ Κανταρέ (2005) και ακολούθησαν ο Νιγηριανός Τσινουά Ατσέμπε (2007) και η Καναδή Αλις Μούνρο (2009).
Δεν πρόλαβε, όμως, να ανακοινωθεί χθες η πολυαναμενόμενη λίστα των 13 υποψηφίων και υπήρξε μια ηχηρή αποχώρηση. Ο Τζον Λε Καρέ με δήλωσή του «ζητεί να αποσυρθεί το όνομά του», γιατί «αν και νιώθει τρομερά κολακευμένος, δεν διαγωνίζεται για λογοτεχνικά βραβεία».
Αυτό, όμως, καθόλου δεν σημαίνει ότι ο μετρ της κατασκοπευτικής λογοτεχνίας εξασφάλισε την ησυχία του. Ο πρόεδρος της τριμελούς κριτικής επιτροπής, που επέλεξε τους 13 συγγραφείς, απέρριψε ευγενικά το αίτημά του. «Φυσικά και θα μείνει το όνομα του Τζον Λε Καρέ στη λίστα», δήλωσε. «Απογοητευθήκαμε πολύ που θέλει να αποσυρθεί, γιατί είμαστε μεγάλοι θαυμαστές του έργου του».
Οι υπόλοιποι συνυπόψηφιοί του είναι από τεράστια μέχρι πολύ μεγάλα ονόματα, άλλωστε οι περισσότεροι, εκτός από δύο, είναι μεταφρασμένοι στα ελληνικά και είναι ευκαιρία να τους διαβάσουμε. Προέρχονται από οκτώ χώρες, οι πέντε γράφουν σε άλλη γλώσσα από την αγγλική και είναι οκτώ άνδρες και τέσσερις γυναίκες.
Ο Φίλιπ Ροθ
* Το πιο γνωστό όνομα είναι ο Αμερικανός Φίλιπ Ροθ, που δεν χρειάζεται συστάσεις για το ελληνικό κοινό (κυκλοφορούν σχεδόν όλα του τα βιβλία από τις εκδόσεις «Πόλις»). Ας ελπίσουμε ότι θα πάρει το Man Booker International, αφού το Νόμπελ τον αγνοεί ενοχλητικά.
* Από την Αμερική επιλέχτηκαν δύο ακόμα συγγραφείς: η βραβευμένη με Πούλιτζερ για τους «Δεσμώτες του παρελθόντος» αλλά και μεταφερμένη στο σινεμά με το «The accidental tourist» («Αταίριαστοι Εραστές») 60χρονη Αν Τάιλερ και η ολιγογράφος Μέριλιν Ρόμπινσον, χαμηλών τόνων στιλίστρια και βραβευμένη με Orange το 2009 για το «Home» - ένα μόνο βιβλίο της υπάρχει στα ελληνικά, το «Γκίλιαντ».
* Ακολουθούν οι διάσημοι και πολυγραφότατοι Χουάν Γκοϊτισόλο από την Ισπανία και ο αιρετικός Βρετανός συγγραφέας παιδικών βιβλίων Φίλιπ Πούλμαν. Τρίτος Βρετανός στη λίστα είναι ο Σκοτσέζος Τζέιμς Κέλμαν, Booker του 1989 με το αθυρόστομο «How late it was, how late», εντελώς άγνωστος στην Ελλάδα. Η γηραιά μας ήπειρος συνεισφέρει και την πολυμεταφρασμένη στα ελληνικά Ιταλίδα Ντάτσια Μαραΐνι.
* Και περνάμε στην Ασία, για να βρούμε τον πολύ αγαπητό στην Ελλάδα Λιβανέζο Αμίν Μααλούφ («Οι φονικές ταυτότητες» κ.ά.) και δύο Κινέζους: τον διάσημο Σου Τονγκ, συγγραφέα τού «Σήκωσε τα κόκκινα φανάρια», που μετέφερε στο σινεμά ο Ζανγκ Γιμού, ήδη νικητή το 2009 ενός άλλου Booker, του Man Asian, με ένα μυθιστόρημα για την Πολιτιστική Επανάσταση του Μάο («The boat to redemption») και την αμετάφραστη Wang Anyi του κλασικού «The everlasting Regret» (1995), επίσης για τη μαύρη αυτή περίοδο της κινεζικής ιστορίας.
* Τη λίστα συμπληρώνουν ο σπουδαίος 76χρονος Αυστραλός Ντέιβιντ Μάλουφ, που στα ελληνικά κυκλοφορεί μόνο το μυθιστόρημά του «Αναπολώντας τη Βαβυλώνα» (Καστανιώτης), αλλά ήρθε πρόσφατα στην Αθήνα για να πάρει από τα χέρια του Κολμ Τόιμπιν το βραβείο «Γιάννη Κρητικού» για το εμπνευσμένο από την Ιλιάδα «Ransom», και ο Ρόιντον Μίστρι, γεννημένος στη Βομβάη αλλά πολιτογραφημένος από το 1975 Καναδός. Θεωρείται ο Ντίκενς του σήμερα, κάτι που μπορούμε να διαπιστώσουμε με τα δύο μεταφρασμένα μυθιστορήματά του («Λεπτή ισορροπία», «Οικογενειακές υποθέσεις»).
18 Μαΐου, ο νικητής
Είναι φανερή η τεράστια λογοτεχνική γκάμα της λίστας. Πώς να συγκρίνεις τον Πούλμαν με τον Ροθ; Η επιτροπή, που το έχει συνείδηση, έχει την εξής εξήγηση: «Ο κάθε ένας από τους 13 συγγραφείς θα ήταν άξιος νικητής. Η λίστα των φιναλίστ νομίζουμε ότι είναι ποικίλη, ζωντανή και ερεθιστική για τη σκέψη. Μας ξαναθυμίζει τη σημασία της λογοτεχνίας στην κατανόηση του εαυτού μας και του κόσμου στον οποίο ζούμε».
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου