Σάββατο 2 Απριλίου 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Αιώνες μακριά από την Αλάσκα

Συντελεστές
Συγγραφέας: Άκης Δήμου
Σκηνοθεσία: Πέμη Ζούνη
Σκηνικά - Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Παίζουν: Πέμη Ζούνη - Θοδωρής Οικονόμου

 

Η Πέμη Ζούνη πρωταγωνιστεί στο έργο του Άκη Δήμου «Αιώνες μακριά από την Αλάσκα», με τον συνθέτη Θοδωρή Οικονόμου (στο πιάνο) επί σκηνής.

Σ' ένα χώρο υποδοχής κάποιου ξενοδοχείου, η Βιολέτα αφηγείται την ιστορία της. Εικόνες και μνήμες ζωντανεύουν στο λόγο της με βίαιο ρυθμό. Τα οικογενειακά τραύματα της παιδικής ηλικίας, η νοσταλγία του πρώτου έρωτα, το αναγκαστικό ταξίδι από την κλασική μουσική στην άκρη του κόσμου, στην «Αλάσκα», αποτυπώνουν το διάγραμμα της πολυτάραχης ζωής της.


Εξομολογούμαι σημαίνει χάνομαι, βυθίζομαι βαθιά, βασανιστικά μέσα στο παρελθόν και, ίσως, βγαίνω αναγεννημένος στο παρόν. Τότε τα γύρω μου παύουν να υπάρχουν, τα πρόσωπα γίνονται αόρατα, ακόμα κι αν υπάρχουν, επικρατεί μια αφωνία. Γι΄αυτό πετυχημένη κρίνεται η ύπαρξη βουβού προσώπου στο οποίο απευθύνεται η πρωταγωνίστρια. 
Στην αρχή βέβαια οι λέξεις βγαίνουν αργά, κοπιαστικά και αμήχανα, είναι οι καθημερινές λέξεις, ύστερα όμως κάθε λέξη και μια ανάφλεξη. Παύει η περιγραφή και αρχίζει η τραγωδία. Οι λέξεις δεν είναι πεταλούδες, είναι βαρίδια που σε πετούν στη μαύρη τρύπα του εαυτού σου για να απογειωθείς, αν μπορέσεις αργότερα ο ίδιος. Κι ο θεατής βλέπει τότε δύο πράγματα:  να διαγράφονται μπροστά στα μάτια του το πρόσωπο και η ιστορία.
Αυτά περιμένεις από μια εξομολόγηση και σ΄ αυτά υστερούσε η παράσταση: στις λέξεις, στο κείμενο, όχι στις ιδέες, όχι στο παίξιμο, στο αποτέλεσμα κι όχι στην πρόθεση.

 
Ο Άκης Δήμου γεννήθηκε στην Αμαλιάδα. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο το 1995 με το μονόλογο "...και Ιουλιέττα". Από τότε και μέχρι σήμερα, έχουν ανέβει δεκαεπτά έργα του από επιχορηγούμενα και ιδιωτικά θέατρα. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και πορτογαλικά, και έχουν παρουσιαστεί στο αγγλικό και ισπανικό κοινό. Ζει στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου