Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - προτάσεις για σινεφίλ

Ο θείος Μπούνμι θυμάται τις προηγούμενες ζωές του

 Σκηνοθεσία: Απιτσατπόνγκ Ουερασεθακούλ
Ερμηνεία: Ταναπάτ Σαϊσαγιμάρ, Τζεντζίρα Πόνγκαπας.
ΚΡΙΤΙΚΗ. Το όνομά του, Απιτσατπόνγκ Ουερασεθακούλ, εκτός από γλωσσοδέτη θυμίζει και ήρωα από τον «Πόλεμο των Αστρων», η ταινία του όμως είναι μια μυσταγωγία. Μια ανασύνθεση ενός φανταστικού κόσμου. Ο «Θείος Μπούνμι θυμάται τις προηγούμενες ζωές του» άλλοτε κυλάει σαν όνειρο και άλλοτε σαν αλλόκοτη επιστημονική φαντασία: ο συνειρμός του θεατή μπορεί να φτάσει μέχρι την «Οδύσσεια του Διαστήματος» και τα φιλοσοφικά σχόλια για την αρχή του κόσμου. Κάποιες άλλες στιγμές, πλέει στον ίδιο ωκεανό του χρόνου με το «Στάλκερ» και τον «Καθρέφτη» του Ταρκόφσκι.
Για τον άνθρωπο της Δύσης, ή τον ξένο με τη μεταφυσική του βουδισμού και τη σκέψη του σιντοϊσμού, ο «Θείος Μπούνμι» είναι σαν ένας γρίφος. Μάταια θα προσπαθήσεις να τον λύσεις. Η πιθανότητα να αποκωδικοποιήσεις το ονειρικό σύμπαν του Ουερασεθακούλ είναι σαν την ελπίδα ότι θα ανοίξεις μια τρύπα στο νερό. Εάν επιμείνεις, ίσως καταφέρεις να αφυδατώσεις τις εικόνες ενός εκστατικού κινηματογράφου. Τελικά, μόνον η εμπειρία της επαφής μαζί του έχει σημασία. Στην ποίηση, κατ’ άλλους στον πειραματισμό του Ουερασεθακούλ, ξαναζούμε μια αίσθηση δικής μας φυγής σε έναν δικό μας μυστικό εσωτερικό κόσμο. Είναι σαν να σε ρουφάει σε μια ψευδαίσθηση ο αντικατοπτρισμός σου στην επιφάνεια του νερού.
Στον «Θείο Μπούνμι που θυμάται τις προηγούμενες ζωές του» ο τίτλος είναι μια σαφής περίληψη της ταινίας. Ο Ουερασεθακούλ κινηματογραφεί τις προηγούμενες μετενσαρκώσεις της ψυχής ενός ανθρώπου (ο Μπούνμι) που πεθαίνει χτυπημένος στα σπλάχνα του από μια αρρώστια. Κινηματογραφεί την έξοδο της ψυχής, η οποία θα μετοικήσει κάπου αλλού, στον ορατό ή στον αόρατο κόσμο των πνευμάτων που μας περιβάλλει, μέχρι να βρει την αιώνια γαλήνη. Ο Μπούνμι αισθάνεται το βάρος των κομμουνιστών που σκότωσε για το καλό της πατρίδας του. «Είναι πολλά πλάσματα εκεί έξω. Πνεύματα και πεινασμένα ζώα που μυρίζονται την αρρώστια μου», λέει σε αυτούς που τον συντροφεύουν σε αυτό το επεισόδιο της αιώνιας οδύσσειας της ψυχής του, σε ένα ταξίδι μέχρι το βάθος ενός σπηλαίου. Εκεί γεννήθηκε, σε μια ζωή την οποία δεν θυμάται. Σαν ζώο ή σαν άνθρωπος, σαν άνδρας ή σαν γυναίκα... Δίπλα του έχει το φάντασμα της νεκρής γυναίκας του, έναν γορίλα στον οποίο έχει μετενσαρκωθεί η ψυχή του γιου του, καθώς και την κουνιάδα του, που είναι ζωντανή.
Στα ασύνδετα αποσπάσματα της αλλόκοτης οδύσσειας του θείου Μπούνμι, ο Ουερασεθακούλ επεξεργάζεται έτοιμες φόρμες (λαϊκούς μύθους και παραμύθια της πατρίδας του, θρησκευτικές παραδόσεις και λατρευτικά) και θραύσματα από την ταραγμένη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ταϊλάνδης.

Του Δημητρη Mπουρα

Νύχτες στου Πασκάλ


Ουγγαρέζικη ταινία γυρισμένη από το σκηνοθέτη Χάμπολτς Χάιντου.

Η Mona είναι μία νεαρή μητέρα που επιστρέφει στην πατρίδα της για να διεκδικήσει την κηδεμονία της μικρής κόρης της. Τότε θα χρειαστεί να διηγηθεί την ιστορία της, ένα παραμύθι που ξεκινά από ένα ξέφρενο πανηγύρι στους δρόμους της Ουγγαρίας, περνά από μία μαγευτική παραλία και καταλήγει στη Γερμανία και την Αγγλία. Στον τελευταίο της σταθμό, στο Λονδίνο, η Mona οδηγείται από ένα παράνομο δίκτυο σωματεμπόρων σε ένα 'μυστικό' κέντρο διασκέδασης της υψηλής κοινωνίας. Το 'Βibliotheque Pascal' στα σκοτεινά δωμάτιά του κρύβει έναν πολυτελή οίκο ανοχής, όπου τα ακραία παιχνίδια διαστροφής είναι εμπνευσμένα από ήρωες της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Από την Ιωάννα της Λωραίνης, έως τη Λολίτα και τη Δεισδαιμόνα, η Μόνα βρίσκεται παγιδευμένη σε έναν κόσμο όπου όλες οι φαντασιώσεις μπορούν να γίνουν πραγματικότητα με το κατάλληλο τίμημα.


Τουρνέ στο Παρίσι


του Ματιέ Αμαλρίκ
με τους Ματιέ Αμαλρίκ, Αν Μπενουά, Μιράντα Κολκλασούρ, Αλεξάντερ Κρέιβεν, Άντζελα Ντε Λορέντζο

 
Ο Ζοακίμ, ένας επιτυχημένος πρώην τηλεοπτικός παραγωγός στη Γαλλία, τον οποίο υποδύεται ο ίδιος ο Αμαλρίκ, αφήνει πίσω τη γυναίκα, τα δύο του παιδιά και τους φίλους του για μια νέα καριέρα στην Αμερική. Δε θα αργήσει να επιστρέψει αλλά δε θα είναι μόνος. Συνοδευόμενος από έναν ασυνήθιστο θίασο που τον αποτελούν χυμώδεις καλλιτέχνιδες, με φτερά, ψεύτικες βλεφαρίδες, φανταχτερά κοσμήματα και ….λιγοστά ρούχα, θα ξεκινήσει μια περιοδεία με τελικό προορισμό το Παρίσι. Το σέξι σόου τους με ευφάνταστα νούμερα χορού και τραγουδιού θα σημειώσει πρωτοφανή επιτυχία με ενθουσιώδη υποδοχή από γυναίκες και άνδρες. Όταν, όμως, το θέατρο όπου θα έκαναν την πρεμιέρα τους στο Παρίσι ακυρώνει την εμφάνιση τους, ο Ζοακίμ και τα κορίτσια του θα αναγκαστούν να ξυπνήσουν από το «όνειρο» τους. Ο Ζοακίμ πιστεύοντας ότι “το σόου πρέπει να συνεχίσει” και θέλοντας να τηρήσει την υπόσχεση του στα κορίτσια, σύντομα θα αναλάβει δράση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου