Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Β.Γερμανός




 H αποενοχοποίηση της μουσικής


Tο Βαγγέλη Γερμανό τον γνώρισα για πρώτη φορά περίπου το 1981 μέσα από τον πρώτο του δίσκο τα Μπαράκια. Tότε εμφανίζεται και όρος τραγουδοποιός: αυτός που και συνθέτει και γράφει τους στίχους και ερμηνεύει τα τραγούδια του. Ο δίσκος περιλαμβάνει μελωδικές μπαλάντες. Ήχος αισθαντικός, εξομολογητικός, στίχοι που σε καλούσαν να τους ψιθυρίζεις. Η παραγωγή ήταν του Δ. Σαββόπουλου και στο δίσκο συμμετείχαν επίσης η Ελ. Αρβανιτάκη, ο Γιάννης Εμμανουηλίδης και η κόρη του Γερμανού, η Αλίκη.

Από τότε ακολούθησαν οι δίσκοι: Ερωτικό κούρδισμα (1982), Βραχυκύκλωμα (1984), Χάδια και Χαστούκια(1985), Ζωντανή περιπέτεια (1986), Ερωτόλογα (1989), Γιούπι Για (1991), Ο τροβαδούρος (1992), Ασκήσεις (1994), Τα πειραγμένα (1997), Ελεύθερος χρόνος (2000),  Το μαγικό νησί (2005), Ο καμικάζι (2008).

Το Βαγγέλη Γερμανό τον γνώρισα προσωπικά το 1988 σε μια συναυλία του στο Ψυχικό. Από τότε τον επισκεπτόμουνα περιστασιακά στο σπίτι του στο κέντρο της Αθήνας πίσω από τη Νομική, σ΄ ένα αδιέξοδο στενό το οποίο μάλιστα το έκανε και τραγούδι στο δίσκο του ο Τροβαδούρος.Του διάβαζα στίχους μου και συζητούσαμε για τη μουσική, για τη ζωή, για τον έρωτα, για τις γυναίκες. Μου έδωσε το ερέθισμα να πιάσω με αξιώσεις την κιθάρα μου και να τραγουδάω στο βαθμό που αυτό με ικανοποιούσε.Αυτή εξάλλου πιστεύω πως είναι και η μεγάλη του προσφορά στη μουσική. Η αποενοχοποίηση της μουσικής.Δε χρειάζεται δηλαδή να έχεις ιδιαίτερο ταλέντο, αλλά  μεράκι για να τραγουδήσεις. 

 Ο Βαγγέλης Γερμανός έπαιξε στις ταινίες : "Βαριετέ" του Νίκου Παναγιωτόπουλου και "Ο αδελφός μου κι' εγώ" του Αντώνη Κόκκινου, εμφανίστηκε στις τηλεοπτικές σειρές: "Νυχτερινοί Ακροβάτες", "Γλυκόξινο Κρασί" και "Ο Τελευταίος Παράδεισος" και επίσης έπαιξε στις  τηλεταινίες: "Οδός Πανεπιστημίου δεν υπάρχει", "Κρητική ιστορία" και "Χάρτινο Καράβι". Ασχολήθηκε επίσης και με τη ζωγραφική.
Ο Βαγγέλης Γερμανός είναι ένας αλήτης με την αρχική του σημασία, ένας περιπλανώμενος δηλαδή, γιατί όπως λέει και σ΄ ένα τραγούδι του πέτρα που κυλά δε χορταριάζει...
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου