Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - LAAS

Δανείζομαι από το άρθρο της εφημερίδας Καθημερινή  με τίτλο  H καλή τέχνη είναι ένα είδος διαλογισμού  ορισμένα κομμάτια σχετικά με ένα φεστιβάλ τέχνης στο Λος Άντζελες με σκοπό  να ευαισθητοποιηθούν και να δραστηριοποιηθούν κάποιες υγιείς δυνάμεις στις τοπικές κοινωνίες.

Los Angeles Art Show (LAAS)

Πενθήμερο φεστιβάλ τέχνης που άρχισε ως μια φιλόδοξη ιδέα του ιδρυτή του Kim Martindale πριν 17 χρόνια και πλέον στεγάζει πάνω από 10.000 χιλιάδες έργα τέχνης (γλυπτική, ζωγραφική, φωτογραφίες) από περίπου 100 γκαλερί και μουσεία από όλο τον κόσμο. 

Το πενθήμερο αυτό καλλιτεχνικό γεγονός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ Τέχνης της Αμερικής και στεγάζει μια ευρεία γκάμα έργων, που εκτείνεται απο τον Renoir και τον Rembrandt μέχρι τον Henry Moore και τον Warhol και από ζωντανό graffiti art μέχρι σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα από την κηδεία του Ganhdi, αλλά και από τη ζωή του Mao Tse-tung, από τον «πατέρα της δημοσιογραφικής φωτογραφίας» Henry Cartier-Bresson.

«To φεστιβάλ αποτελεί ιδανική ευκαιρία για τους σοβαρούς συλλέκτες και αγοραστές Τέχνης να δουν τι υπάρχει στην αγορά, αλλά και σταθμό για όλους αυτούς που θέλουν να μάθουν πιο πολλά για την Τέχνη», δηλώνει ο εμπνευστής και παραγωγός του φεστιβάλ Kim Martindale

"Πριν από περίπου 17 χρόνια, άρχισα να νιώθω ότι υπήρχε ένα μεγάλο κενό στην εικαστική σκηνή της Καλιφόρνιας όσον αφορά την ύπαρξη ενός μεγάλου καλλιτεχνικού γεγονότος το οποίο θα γινόταν σιγά σιγά παγκόσμιος πόλος έλξης καλλιτεχνών, γκαλερί, αλλά και συλλεκτών. Παρουσίασα έτσι τη μικρή μου ιδέα στο καλλιτεχνικό συμβούλιο του Λ.Α., και τους άρεσε. Στην πρώτη μας εκδήλωση παρουσιάσαμε εκθέματα από 12 γκαλερί και παρευρέθησαν γύρω στα 200 άτομα. Από τότε, ο χρόνος που πέρασε ήταν όπως αποδείχθηκε γόνιμος: στη φετινή εκδήλωση πήραν μέρος 115 γκαλερί και μουσεία και παρευρέθη ένα κοινό της τάξεως των 40.000 ατόμων".

Ο Kim Martindale, γεννημένος στον Καναδά, αλλά μόνιμος κάτοικος της Καλιφόρνιας τα τελευταία 25 χρόνια, θεωρεί τον εαυτό του Καλιφορνέζο όχι μόνο λόγω του τόπου κατοικίας αλλά, κυρίως, επειδή βρίσκει τον εαυτό του πλήρως εναρμονισμένο με την αύρα της πόλης που τον βοήθησε να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Η βαθιά ευχαρίστηση που συνεχίζει να παίρνει από την ενασχόλησή του με την Τέχνη διαγράφεται στο πρόσωπό του όταν ρωτώντας τον τι σημαίνει γι' αυτόν Τέχνη απαντά:   

«H καλή Τέχνη είναι ένα είδος διαλογισμού και έχει τη δύναμη να γεφυρώσει κουλτούρες και λαούς».



Για να μην εγκλωβιστούν οι τοπικές κοινωνίες και οι περιφέρειες σε μια αυτιστική και συνάμα φολκλορική προσέγγιση του πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου