Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Μέσ΄ από τις φλόγες

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ 

 
Σκηνοθεσία: Ντενί Βιλνέβ
Πρωταγωνιστούν: Λούμπνα Αζαμπάλ, Μελίσα Ντεσορμό Πουλέν
Πως θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις ένα φιλμ που θυμάσαι κάθε σκηνή του; Που κανένα πλάνο  του δε θεωρείς περιττό; Που διαρκώς κινητοποιείς συνδυαστικά τη φαντασία σου; 

Έχουμε και λέμε: η τραγωδία μιας οικογένειας σε πρώτο πλάνο και η τραγωδία ενός λαού, της Μέσης Ανατολής σε δεύτερο. Η μητέρα, μια σύγχρονη Ιοκάστη. Αποσύρεται από τη σκηνή, στο φιλμ πεθαίνει, την τραγική στιγμή της αποκάλυψης. Μια αποκάλυψη σε μια πισίνα. Ο γιος της που εναγωνίως έψαχνε και τον αναγνώρισε από το σημάδι στο πόδι του (Οιδίποδας), ήταν και ο βασανιστής-βιαστής στη φυλακή. Ο αγαπημένος της γιος ήταν και ο πατέρας των δίδυμων παιδιών της (υπαινιγμός στην Αντιγόνη και Ισμήνη;).  Και τα παιδιά  αναλαμβάνουν πλέον το ρόλο να εξιχνιάσουν αυτά το παρελθόν της μητέρας τους.
Το φιλμ ξεκινάει τη στιγμή που ένας συμβολαιογράφος διαβάζει τη διαθήκη της μητέρας στα δίδυμα παιδιά της, η οποία τους ζητάει να ψάξουν και να βρουν τον αδελφό τους και πατέρα τους, που είναι το ίδιο πρόσωπο, και να του παραδώσουν δύο φακέλους. Μ΄ αυτό τον τρόπο ξετυλίγεται αναδρομικά η ιστορία της μητέρας, αλλά και η ιστορία της Μέσης Ανατολής. Όταν τελικά τα παιδιά ανακαλύπτουν τον αδελφό-πατέρα, τότε εκείνος εγκλωβίζεται μέσα στην τραγικότητα της αποκάλυψης. Ένας Οιδίποδας που φτάνει στην γνώση, που αποκαλύπτει την ταυτότητά του και πρέπει να την αντιμετωπίσει. 


1 σχόλιο: