Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Μαξίμειο-1η εισήγηση



Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας


Τελικά έχουν γίνει θεσμός τα μαθήματα κλασσικής παιδείας που φιλοξενούνται στο Μαξίμειο Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο Σερρών. Η αγάπη για τη γνώση ενώνει ανθρώπους με πνευματικά ενδιαφέροντα.





Μεταφέρω το δελτίο τύπου: 

«Με τον εμπνευστή και βασικό θεμελιωτή του πνευματικού μας Συμποσίου, Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας, αρχίζει η Δέκατη διδακτική περίοδος την  Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012, ώρα 7 μμ.

Εκτός από τον βασικό πρωτεργάτη, οφείλουμε να επισημαίνουμε ότι τα μαθήματα λάμπρυναν με τις εισηγήσεις τους, εμπλούτισαν σε περιεχόμενο και διηύρυναν σε ακροατήριο διακεκριμένοι πνευματικοί άνθρωποι της περιοχής μας, όπως οι παλαίμαχοι εκπαιδευτικοί, Πασχαλέρης Θεόφιλος, Φάκας Φιλοκτήμων, Αλεξάνδρα Μπαϊρα, Γιώργος Δεληγιάννης και ο γιατρός Νίκος Μπαλάνος.

Λαμπρή ήταν και η παρουσία του διαπρεπούς ομότιμου καθηγητή της Φιλολογίας Δημητρίου Λυπουρλή.

Αλλά και από την νεότερη γενιά των ανθρώπων του πνεύματος πλούσια ήταν η συνεισφορά σε περιεχόμενο και σε ποιότητα, κυρίως εκπαιδευτικών, όπως οι: Ανδρονίδης Θεολόγης, Νότας Θωμάς, Γιώργος Κραϊας. Παρασκευιώτη Κ., Τζήκα Φανή, Φαρμάκης Δημήτριος, Φροσύνη Σαραντέα, Χρηστάκου Ζηνοβία   και Χρύσα Γιαβροπούλου.

Το συμπόσιο του Πλάτωνος θεωρείται το πιο ποιητικό, σε περιεχόμενο, διαλογικό έργο του Πλάτωνα, μια και πραγματεύεται ένα από τα βασικότερα και ευγενέστερα συναισθήματα του ανθρώπου, το ερωτικό συναίσθημα. Και μάλιστα στην ψυχική και πνευματική του ανώτερη μορφή. Κάνει εντύπωση η Ελευθερία Έκφρασης, για όλες τις μορφές εκδήλωσης του υψηλού αυτού συναισθήματος, όπου ο Σωκράτης καταλήγει τελικά στην διατύπωση μιας υψηλής πνευματικής διατύπωσης, από την Ιέρεια Διοτίμα, η οποία θεωρεί ότι η μέγιστη ηδονή για τον άνθρωπο είναι η αγαλλίαση που νιώθει κανείς από την ομορφιά των έργων της ψυχής και Πνεύματος (Πλατωνικός έρωτας).

Ο κ. Μητλιάγκας θ’ αναπτύξει συνοπτικά το περιεχόμενο του διαλόγου και θα παρουσιάσει, σε σειρά μαθημάτων, επιλεγμένα αριστουργηματικά κείμενα, από το σπουδαίο αυτό Πνευματικό δημιούργημα του Προγονικού μας Πολιτισμού.

Τα μαθήματα κάθε χρόνο στηρίζουν η γραμματεία του Μαξιμείου Πνευματικού Κέντρου, υλικοτεχνικά ο Δήμος Σερρών και οικονομικά, ως χορηγός, η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Τα μαθήματα  γίνονται κάθε Τετάρτη, στις επτά ( 7) το απόγευμα στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου