Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Το νεκρομαντείο του Αχέροντα

Tο αρχαίο νεκρομαντείο ή νεκυομαντείο (νέκυς=νεκρός) βρίσκεται στο νόμο Πρέβεζας, στη βόρεια όχθη του ποταμού Αχέροντα. Αυτή η ενέργεια, η μαγεία που σε κατακλύζει πιστεύω είναι αδύνατο να περιγραφεί. Ένα υποβλητικό μέρος. Το ανάκτορο του Άδη και της Περσεφόνης, όπου εμφανίζονταν τα φαντάσματα των νεκρών για να επικοινωνήσουν με τους χρηστηριαζόμενους.
 
 
Το σημαντικότερο εύρημα είναι τα υπολείμματα μιας μηχανής, ενός είδους γερανού, που το χρησιμοποιούσαν  για την εμφάνιση των ειδώλων των νεκρών στους προσκυνητές. Αυτό το σκοπό ίσως εξυπηρετούσε το μεγάλο πάχος των τοίχων του κεντρικού ιερού που επέτρεπε  τη δημιουργία μυστικών διαδρόμων μέσα στους οποίους κινούνταν αθέατοι οι ιερείς. 
 
Το τέχνασμα αυτό σε συνδυασμό με τις παρενέργειες της ειδικής δίαιτας (κουκιά και λούπινα) στην οποία υποβάλλονταν οι προσκυνητές δημιουργούσε τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την επικοινωνία με τις ψυχές των νεκρών. Φεύγοντας οι επισκέπτες του ιερού ακολουθούσαν διαφορετικό δρόμο και έπρεπε να τηρήσουν σιγή για όσα είδαν και άκουσαν για να μη διαπράξουν ασέβεια απέναντι στις θεότητες του κάτω κόσμου.


 

1 σχόλιο: