Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας

Σκυτάλη στα μαθήματα κλασσικής παιδείας στο Μαξίμειο Πνευματικό και Πολιτιστικό  κέντρο παίρνει ο φιλόλογος Θωμάς Νότας. Τελικά είναι πιο δύσκολο να μιλήσεις για κάποιον, που τελικά είσαι εσύ ο ίδιος. Το θέμα που επέλεξα αγγίζει δύο πεδία ενδιαφερόντων μου: ένα βιωματικό και ένα επαγγελματικό. Ο έρωτας και η φιλοσοφία. Χρειάζεται να αγαπήσεις αυτό που κάνεις. Σαν γάμος από συνοικέσιο ακούγεται, αλλά τελικά χωρίς έρωτα ούτε να διδάξεις δεν μπορείς, αλλά και ούτε και να μεταφέρεις στον άλλο την όρεξη να κάνει αυτό που νομίζεις ότι είναι σωστό. Το κείμενο που θα παρουσιάσω είναι ο Φαίδρος του Πλάτωνα...Τελικά ο φιλόλογος γυρνά στον τόπο του εγκλήματος... στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Έρωτας και Φιλοσοφία λοιπόν....




Μεταφέρω από το δελτίο τύπου: 
Θέμα: 
Πλάτωνος «Φαίδρος»-Έρωτας και φιλοσοφία
(23-1 και 6-2 του 2013). 
Εισηγητής: Νότας Θωμάς, φιλόλογος


Μετά το Συμπόσιο πλατωνικό διάλογο περί έρωτος, που ανέπτυξε ο φιλόλογος Ζήσης Μητλιάγκας, θα παρουσιαστεί στους μαθητές του πνευματικού μας συμποσίου ένας σπουδαίος διάλογος του Πλάτωνα, «Φαίδρος», που πραγματεύεται τη σχέση έρωτος και φιλοσοφίας.
Εισηγητής θα είναι ο σταθερός συνεργάτης των μαθημάτων και μέλος της συντονιστικής επιτροπής κ. Θωμάς Νότας, φιλόλογος.
Πιο συγκεκριμένα, ο διάλογος «Φαίδρος» τοποθετείται από τους μελετητές στους σχετικά ύστερους διάλογους του Πλάτωνα, λόγω της ωριμότητας με την οποία παρουσιάζονται σ’ αυτόν οι θεωρίες Ιδεών και της διαλεκτικής.
Στο διάλογο αυτό ο Πλάτων δίνει την πληρέστερη εικόνα για το πώς αντιλαμβάνεται τη φύση της αληθινής φιλοσοφίας.
Η φιλοσοφία είναι μία ζωντανή διαδικασία μάθησης, που προϋποθέτει δύο ανισότιμους πόλους: το δάσκαλο και το μαθητή.
Η ερωτική σχέση είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα που πλησιάζει περισσότερο σε αυτό το ιδεώδες.
Σαν τον εραστή που προσπαθεί να κατακτήσει το αντικείμενο του έρωτά του ο φιλόσοφος είναι διψασμένος για την αληθινή γνώση και αναζητεί τις κατάλληλες νεανικές ψυχές που θα του προσφέρουν γόνιμο έδαφος για τη σπορά των λόγων του.
Ο πλατωνικός εραστής στοχεύει μέσω της ερωτικής κατάκτησης στην πνευματική δημιουργία, που θα του εξασφαλίσει συμμετοχή στην αθανασία.
Αλλά και ο πλατωνικός φιλόσοφος από την άλλη έχει αντιληφθεί ότι η φιλοσοφία δεν είναι μοναχική ενασχόληση, αλλά δημιουργικός διάλογος με νεαρά και προικισμένα άτομα. Στη δική τους ψυχή θα εγγραφεί ο φιλοσοφικός λόγος, εκεί θα βλαστήσουν οι νέες ιδέες, που ίσως οδηγήσουν στην αποκάλυψη της αληθινής γνώσης των όντων.

Ο Θωμάς Νότας, με υψηλό παιδαγωγικό ήθος και άρτια επιστημονική κατάρτιση, στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στη νεολαία του τόπου μας που επιδιώκει πανεπιστημιακή μόρφωση.
Με τη συμμετοχή του και τις εισηγήσεις του στα «ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» πλουτίζει το περιεχόμενο των εισηγήσεων, ωφελεί και τέρπει τους πολλούς συμπολίτες μας που τα παρακολουθούν.


Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη, ώρα επτά (7) μ.μ. στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο.
Συντονιστές των μαθημάτων είναι οι εκπαιδευτικοί: Ανδρονίδης Θεολόγης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου