Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Η χαμένη τιμή της Κατερίνας Μπλουμ - Χάινριχ Μπελ

   

Μετά το μυθιστόρημα "Οι απόψεις ενός κλόουν" σειρά είχε "Η χαμένη τιμή της Κατερίνας Μπλουμ". Θα ήθελα να σχολιάσω τον τίτλο του έργου: η χαμένη τιμή μιας γυναίκας... Από ποιον άραγε; Από ποιον δηλαδή μπορεί να χάσει μια γυναίκα την τιμή της; Από έναν άντρα; Από τον Λουντβιχ Γκαίτεν που γνώρισε η Κατερίνα Μπλουμ σε ένα αποκριάτικο πάρτυ; Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, τότε το μυθιστόρημα θα μας παρέπεμπε σε ένα σαφώς ρομαντικό (;), ίσως μελό, περιβάλλον, όπου η τιμή μιας γυναίκας ταυτίζεται με την παρθενιά της. Η Κατερίνα Μπλουμ όμως χάνει την τιμή της από ένα μηχανισμό, από τον αδυσώπητο αλλοτριωτικό μηχανισμό με τον οποίο λειτουργεί μια εφημερίδα. Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ. οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο μυθιστόρημα. Η τιμή της χάνεται από τη στιγμή που δημοσιεύονται αδιάκριτες και παραμορφωτικές πληροφορίες που αφορούν την προσωπική της σχέση. Ο διαφθορέας είναι ένας μηχανισμός. 
 Οι εποχές έχουν αλλάξει. Ο Χάνριχ Μπελ μέσα από το μυθιστόρημά του περιγράφει τη μεταπολεμική Γερμανία και προβληματίζεται με τα όρια ελευθερίας του ατόμου. Έχει το άτομο "ζωτικό χώρο" για να ... αναπνεύσει; Ή μήπως έρχονται ποικίλοι συμβιβασμοί, όπως οικογένεια, εκκλησία, πολιτικά κόμματα (όπως στον Χανς Σνηρ στο "Οι απόψεις ενός κλόουν"), αλλά και έντεχνοι μηχανισμοί, όπως ο κίτρινος τύπος (όπως συμβαίνει με την Κατερίνα Μπλουμ)που περιορίζουν το άτομο; Και τότε το άτομο τι μπορεί να κάνει; Αυτή η γυναίκα πάντως, η Κατερίνα Μπλουμ, (μην ξεχνάμε ότι το μυθιστόρημα εκδόθηκε στη Γερμανία το 1974) δεν έμεινε απαθής στον κοινωνικό της εξευτελισμό. Δεν κατάπιε την ... ατίμωσή της. Αντέδρασε ... με τον τρόπο που μπορούσε ... το φόνο.
  Οι εποχές έχουν αλλάξει ... το είπαμε... αλλά και συνεχίζουν να αλλάζουν. Στην εποχή μας μια τέτοια ιστορία θα συγκινούσε άραγε; Ή μήπως θα θέλαμε να γίνουμε όλοι διάσημοι έστω και για λίγο, ανεξαρτήτως τιμήματος;   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου