Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας


Μεταφέρω από το δελτίο τύπου:  
Στα τρία τελευταία μαθήματα του 2012 (5,12,19 Δεκεμβρίου 2012) θα γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για τη σχέση των νεώτερων Ελλήνων με τα αρχαία Ελληνικά και το ρόλο του πολιτισμού γενικότερα, και μάλιστα του Ελληνικού, για την πορεία και την ανάπτυξη των ανθρώπινων κοινωνιών.
Συγκεκριμένα στα δύο πρώτα μαθήματα, 5 & 12 Δεκεμβρίου ο καταξιωμένος κλασσικός φιλόλογος της περιοχής μας, ο Δεληγιώργης Γιώργος, θα αναπτύξει τους λόγους για τους οποίους εμείς ιδιαίτερα οι Νεοέλληνες αγαπάμε τα Αρχαία Ελληνικά, με το εξής περίπου σκεπτικό: 
Γιατί αγαπάμε τα Αρχαία Ελληνικά.
Παρόλο που τα κλασικά γράμματα σήμερα διέρχονται μια δοκιμασία σε παγκόσμια κλίμακα και στην Ελλάδα η πολι­τεία και η εκπαίδευση δεν μπόρεσαν να εμφυσήσουν στους Νεοέλληνες το ενδιαφέρον τους γι' αυτά, τα αρχαία κείμενα δεν έχασαν την αξία και τη σημασία που είχαν πάντοτε.
Ιδιαίτερα σήμερα σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από σύγ­χυση και απουσία σταθερών ηθικών αξιών δεν πρέπει να α­γνοήσουμε τη σοφία των μηνυμάτων της αρχαίας ελληνικής σκέψης, που μπορεί να προσφέρει μια επίγνωση της σημερινής πραγματικότητας.
Η αρχαιότητα ζει μέσα στο σύγχρονο κόσμο του ανθρώπου, του πολίτη, της ευνομίας, των προβλημάτων, του ορθού λό­γου, της τέχνης, της επιστήμης και Φιλοσοφίας. Τα κείμενα ζουν ακόμη και προσφέρουν μηνύματα διαχρονικά, προκα­λούν προβληματισμό και βοηθούν τον αναγνώστη να κατα­νοήσει καλύτερα την εποχή του.
Συγχρόνως η αρχαία ελληνική σκέψη συγκροτεί έναν πυρήνα αξιών και ιδεών όπως αυτές της δημοκρατίας, της ελευθερί­ας, του ορθολογισμού.
Τα έργα αυτά βέβαια έχουν και εκπληκτική ποιότητα λογοτε­χνική. Είναι γραμμένα με έναν υπέροχο τρόπο και αγγίζουν τις καρδιές και των σημερινών αναγνωστών τους. Οι 'Έλληνες πάντα επιδίωκαν και είχαν την αίσθηση του ωραίου.
Αλλά για μας τους Νεοέλληνες τα αρχαία ελληνικά αποτε­λούν και το σύνδεσμο με το παρελθόν μας και μας δίνουν τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσουμε την ιστορικότητα και τη συνέχεια της Ελληνικής γλώσσας.
Οι κεντρικές αξίες της κλασικής Ελλάδας είναι μοναδικές, α­μετάβλητες.
(όλα αυτά τεκμηριώνονται με αποσπάσματα από τα έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας).
Στο τελευταίο μάθημα πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, με συντονιστή το φιλόλογο Ζήση Μητλιάγκα, θα γίνει μια ελεύθερη συζήτηση για το ρόλο, του πολιτισμού, και μάλιστα του Ελληνικού, για την πορεία και την ανάπτυξη των ανθρωπίνων κοινωνιών.
Ο Γιώργος Δεληγιώργης, κλασικός φιλόλογος με άριστη επιστημονική κατάρτιση και υψηλό παιδαγωγικό ήθος, για χρόνια λειτουργός της Δημόσιας Εκπαίδευσης, προσέφερε πολλά και χρήσιμα στους νέους μας και για την επιστημονική τους σταδιοδρομία και για την ίδια τη ζωή.
Σήμερα, σταθερός συνεργάτης του Πνευματικού μας Συμποσίου «Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας» με τις εισηγήσεις τον τέρπει και ωφελείε τους συμπολίτες μας που θέλουν, από την ηλικία της ωριμότητας πλέον, να έχουν μια βαθύτερη και ουσιαστικότερη σχέση με τον προγονικό μας Πολιτισμό.
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη, ώρα 7μμ στην αίθουσα ομιλιών του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου (Νικ. Νικολάου 21) στις Σέρρες.
Συντονιστές των μαθημάτων είναι οι εκπαιδευτικοί: Ανδρονίδης Θεολόγης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου