Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011

O ι αόρατες πόλειςO τίτλος του έργου παραπέμπει σε κάτι ανάμεσα στο φανταστικό και το πραγματικό. Αόρατες από τη μια πλευρά, άυλες, ανύπαρκτες, φανταστικές, αλλά πόλεις από την άλλη, ο τελειότερος κοινωνικός σχηματισμός, σύμφωνα και με τον Αριστοτέλη. Ένα σύνολο, λοιπόν, ταξιδιωτικών αναφορών που κάνει ο ταξιδευτής Μάρκο Πόλο στον Κουμπλάι Χαν, αυτοκράτορα των Ταρτάρων. Ένα σύνολο από εξωτικές, φανταστικές περιγραφές με κεντρικό άξονα την πόλη όχι μόνο ως αχρονική ιδέα, αλλά και μια συζήτηση για τη σύγχρονη πόλη. Η κρίση της σύγχρονης πόλης και της αστικής ηθικής. Γιατί πόλη δεν είναι μόνο το άψυχο, κατασκευασμένο περιβάλλον, αλλά και οι επιθυμίες, οι αναμνήσεις, η γλώσσα. Το βιβλίο ανοίγει και κλείνει με εικόνες ευτυχισμένων πόλεων που συνεχώς αλλάζουν σχήμα και χάνονται, κρυμμένες μέσα σε δυχτυχισμένες πόλεις. Ένα έργο πολυεδρικό που διαβάζεται από πολλές οπτικές προσεγγίσεις για κάποιον που θέλει να περπατήσεις στα ουτοπικά μονοπάτια του Καλβίνο....

  
Οι λεπτές πόλεις 
 Αν θέλετε να με πιστέψετε, καλώς. Τώρα θα σας πω πώς είναι φτιαγμένη η Οκταβία, η πόλη-αράχνη. Υπάρχει ένα βάραθρο ανάμεσα σε δύο απόκρημνα βουνά: η πόλη βρίσκεται στο κενό, δεμένη στις δύο άκρες με σχοινιά και αλυσίδες και πεζογέφυ­ρες. Περπατάς σε ξύλινους δοκούς, προσεκτικά μην πατήσεις στα διάκενα, ή γραπώνεσαι από την πλέξη του κανναβόσκοι-νου. Από κάτω, δεν υπάρχει τίποτα για εκατοντάδες και εκα­τοντάδες μέτρα: μερικά σύννεφα μόνο που τρέχουν πιο χαμη­λά διακρίνεται ο πάτος του βαράθρου.
Η βάση της πόλης είναι ένα δίχτυ που χρησιμεύει ως πέρα­σμα και ως στήριγμα. Όλα τα υπόλοιπα, αντί να υψώνονται προς τα πάνω, κρέμονται από κάτω: σχοινένιες σκάλες, αιώρες, σπίτια φτιαγμένα σαν σακιά, κρεμαστάρια, μπαλκόνια σαν μι­κρά καράβια, ασκοί νερού, καυστήρες υγραερίου, σούβλες, κα­λάθια κρεμασμένα σε σπάγγους, αναβατήρες, ντους, εφαλτή­ρια και κρίκοι για παιχνίδια, τελεφερίκ, λαμπτήρες, γλάστρες με αναρριχώμενα φυτά.
Κρεμασμένη πάνω από την άβυσσο, η ζωή των κατοίκων της Οκταβίας είναι λιγότερο αβέβαιη από ό,τι στις άλλες πόλεις. Ξέρουν ότι το δίχτυ δεν θα αντέξει περισσότερο από όσο είναι να αντέξει.

2 σχόλια:

  1. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!!ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΤΟ 2012!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια Πολλά και σε σένα, χωρίς πολλές απαιτήσεις από τη ζωή, αλλά με διάθεση για ευτυχία, έρωτα και ...διάβασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή