Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

BΙΒΛΙΟ - Μπαρ Φλωμπέρ

Τίτλος: Μπαρ Φλωμπέρ, Συγγραφέας: Αλέξης Σταμάτης 



Ένα βιβλίο μου αρέσει να θέτει κάποιο ή κάποια ερωτήματα και να προσπαθεί μέσα από τις σελίδες του να το ή τα απαντήσει.Το Μπαρ Φλωμπέρ έχει ως βασικό μότο την αναζήτηση ενός μυστηριώδη συγγραφέα, του Λουκά Ματθαίου, την ύπαρξη του οποίου ο πρωταγωνιστής, Γιάννης Λουκάς, εντόπισε τυχαία μέσα από ένα χειρόγραφο του οικογενειακού του αρχείου. Και η ιστορία τελειώνει ανακαλύπτοντας ο πρωταγωνιστής όχι απλά αυτόν το μυστηριώδη άνθρωπο, αλλά τον ίδιο του τον εαυτό. Σαν ένας άλλος Οιδίποδας ο ήρωας αποκαλύπτεται ότι έχει άγνοια του εαυτού του, βαθμιαία όμως μέσα από συνειδητές και επίμονες, αλλά και τυχαίες πράξεις του αποκτά γνώση του ποιος είναι.

Το Μπαρ Φλωμπέρ  έχει όλα τα στοιχεία ενός αστυνομικού παραμυθιού. Ένας ήρωας - πρωταγωνιστής με βαρετή ζωή επιχειρεί να εντοπίσει ένα άγνωστό του πρόσωπο, μετακινείται σε διάφορες  ευρωπαϊκές πόλεις (Μπαρτσελόνα, Φλωρεντία, Μπέρλιν), αλλά και σε κάποια χωριά της Αρκαδίας, αναλαμβάνει στην ουσία ρόλο ντέντεκτιβ, αποκρυπτογραφεί γρίφους, γνωρίζει όμορφες κοπέλες, του συμβαίνουν ασύλληπτες μέχρι προ τινος εμπειρίες, και στο τέλος πετυχαίνει το σκοπό του. Ένα αστυνομικό παραμύθι που με μια συμβατικότητα που ίσως ορισμένες φορές ενοχλεί, ο ήρωας εύκολα κινείται στην υλοποίηση του στόχου του. Ένας ήρωας που γίνεται και υπερήρωας.

Τα βιβλία του Αλέξη Σταμάτη (όσα τουλάχιστον έχω διαβάσει) έχουν στην ιστορία τους και ένα ταξίδι, μια αποστολή, που στην ουσία είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Αν έλειπαν ίσως οι σχετικά εκτενείς περιγραφές και παρεκβάσεις και επικεντρωνόταν περισσότερο στο μυστήριο αυτό καθ΄ αυτό και την ψυχολογική εξέλιξη του ήρωα μέσα σε ένα έντονο συγκρουσιακό περιβάλλον, πιστεύω πως η ιστορία θα κέρδιζε σε ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου