Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

"Ο φίλος του μακαρίτη" Αντρέι Κούρκοφ

   


    Ένα μυθιστόρημα σου δημιουργεί μια αυταπάτη, ότι αυτό που διαβάζεις κάποιος το έχει βιώσει...μια αυταπάτη ζωής...Και έτσι γνωρίζεις νέα πρόσωπα και νέες κουλτούρες. Με ένα τέτοιο σκεπτικό καταπιάστηκα με τον συγγραφέα Αντρέι Κούρκοφ από την Ουκρανία, για να μπω στην ατμόσφαιρα της Ουκρανίας, να ... γνωρίσω κάποιους ανθρώπους της, την ...κοινωνία της...
     Ήρωας του μυθιστορήματος είναι ένας άντρας, ο Τόλια, και γενικά οι ματιές που ρίχνει ο συγγραφέας στην εξέλιξη της πλοκής είναι ... αντρικές (πως όχι άλλωστε;). Ο Τόλια λοιπόν διάγει βίον μοναχικόν, καθώς τον εγκατέλειψε η γυναίκα του (για κάποιο άλλο άντρα...ό τι χειρότερο!). Δεν βρίσκει πλέον λόγο ύπαρξης και γι΄ αυτό αναθέτει σε έναν ... επαγγελματία του είδους να φέρει σε πέρας μια ειδική αποστολή: να τον σκοτώσει...Η ειρωνεία όμως που είναι διάχυτη μέσα στο έργο τα φέρνει έτσι ώστε ο εκτελεστής να παρεμηνεύσει το πρόσωπο που πρόκειται να εκτελέσει και να πιστεύει ότι θα σκοτώσει τον εραστή της γυναίκας του Τόλια κι όχι τον ίδιο τον Τόλια. Ο Τόλια όμως γνωρίζει μια γυναίκα την Λένα (πάλι η γυναίκα!) κι αρχίζει να βλέπει πλέον με άλλο μάτι τη ζωή. Η ζωή του αποκτά νέο νόημα, νέο ενδιαφέρον, και γι΄ αυτό δε θέλει να χάσει τη ζωή του. Και προσλαμβάνει έναν άλλο εκτελεστή να εκτελέσει τον προηγούμενο εκτελεστή. Έτσι και γίνεται. Νιώθει όμως ενοχές για τη γυναίκα του εκτελεστή του που την άφησε χήρα με ένα μωρό και προσπαθεί να επανορθώσει με το να αναπληρώσει αυτός το κενό που άφησε ο άντρας της.
     Διάχυτη η ειρωνεία και χωρίς τάση διδακτισμού το μυθιστόρημα μας μεταφέρει στο Κίεβο. Δεν θα μπορούσα να αποφύγω και τη δεύτερη ανάγνωση. Ότι πίσω από τον Τόλια κρύβεται ολόκληρη η κοινωνία της Ουκρανίας που έμεινε ... μόνη από τη Ρωσία τότε το 1991. Έμεινε μόνη με τάσεις αυτοκαταστροφής, χωρίς χρήματα και με πολιτικές εντάσεις. Στην πορεία όμως βρήκε το δρόμο της, γιατί η επιβίωση είναι μια μάχη που έχεις χρέος να την κερδίσεις. Κατόρθωσε και επιβίωσε. Το ερώτημα όμως είναι: αρκεί η επιβίωση; Χρειάζονται και  κοινωνικοί μηχανισμοί επιβίωσης και προόδου για να μπορέσεις να αντέξεις τα πολλαπλά χτυπήματα που έχεις να αντιμετωπίσεις στην παλαίστρα όπου πρυτανεύει ο ψυχρός υπολογισμός του κέρδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου