Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΒΙΒΛΙΟ - Κ. Ισιγκούρο

Τίτλος: Ο απαρηγόρητος. Συγγραφέας: Καζούο Ισιγκούρο

Ένα αριστούργημα χωρίς αρχή, μέση και τέλος!

   Ο χώρος και ο χρόνος καθορίζουν τη συνείδησή μας. Κι όταν αυτά τα δύο διαλύονται, τότε το «είναι» μας αδυνατεί να ισορροπήσει. Δεν υπάρχει μνήμη, μια κοινή συνισταμένη αναμνήσεων. Οι ανθρώπινες σχέσεις νοσούν, δεν υπάρχει διπολικότητα.  Γονείς δεν εμφανίζονται παρά μόνο μέσα σε ξεθωριασμένες διηγήσεις άλλων. Μια κινούμενη άμμος. Η έλλειψη προγράμματος ισοπεδώνει τα κύρια και τα δευτερεύοντα γεγονότα, την ουσία και τις λεπτομέρειες. Έτσι ο καλλιτέχνης νιώθει σα να έχει μπει σ΄ ένα πίνακα που δεν είναι ο ίδιος δημιουργός του, αλλά κάποιος άλλος. Αυτό τραυματίζει το ναρκισσισμό του, ματαιώνει τα οράματά του. Ο καλλιτέχνης δεν μπορεί ν΄ αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας, γιατί αυτή διέπεται από κανόνες ή ίσως μια λογική της συλλογικότητας βαθιά ριζωμένη, με αποτέλεσμα η οποιαδήποτε αλλαγή να είναι αργή ή και αδύνατη.
   Γραφή ρεαλιστική μέσα σ΄ ένα παραμύθι. Σκηνές δυνατές, κινηματογραφικές: ο χορός των γκρουμ, το ραντεβού στο κοιμητήριο, η βόλτα στο λεωφορείο με τους ευγενικούς συνεπιβάτες, η πρόβα πιάνου σ΄ ένα σπίτι πάνω στο λόφο, η παρακολούθηση κινηματογραφικού έργου ενώ κάποιοι παίζουν χαρτιά, ο Μπρόντσκι με τη σιδερώστρα για πατερίτσα …
   Το σοβαρό και η παρωδία, το χθες και το σήμερα, το όνειρο και η πραγματικότητα. Και ο Κάφκα να πλανάται μέσα στο έργο. Απλά ένα αριστούργημα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου