Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Θ.Γκόνης

ΘΟΔΩΡΗΣ ΓΚΟΝΗΣ
Καλλιτεχνικός διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ

Γιατί μας έκανε κοινωνούς στο  αξιόλογο και το ιδιαίτερο!

«Οταν έρχονται τα δύσκολα, επιστρέφει κανείς εκεί από όπου κλέβει θάρρος, παίρνει δύναμη. Στις δουλειές μας οι δυσκολίες σε αναγκάζουν να επινοήσεις, να σταματήσεις να επαναπαύεσαι. Επειδή δεν υπάρχουν χρήματα, δε θα καθίσεις με σταυρωμένα χέρια. Επιστρέφεις στα κείμενα που σε εγκαρδιώνουν, νιώθοντας ότι έτσι χτυπάς την πόρτα σου, το ρόπτρο, όπου σε περιμένουν οι δικοί σουάνθρωποι»λέει ο κ. Γκόνης.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών επιμένει στον αυστηρό και μεθοδικό προγραμματισμό, κάτι που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είναι αυτονόητο. «Ουσιαστικά κάνουμε ένα μικρό φεστιβάλ μέσα στο χειμώνα. Κι επιπλέον έχουμε την τύχη να διαθέτουμε μία σπουδαία αίθουσα, τα "Αστέρια". Δεν ανεβάζουμε απλώς ένα παιδικό τη σεζόν κι όποιος άλλος να περνάει απ' έξω να μπαίνει. Δεν το βάζω κάτω, επειδή ο κάθε τηλεοπτικός θίασος λέει "θα πάμε και σε ένα φτωχό συγγενή", λέω πολλά "όχι"».


Γεννήθηκε στο Ναύπλιο.
Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Πέλλου Κατσέλη. Σπούδασε οικονομικά.
Εργάστηκε στο θέατρο ως ηθοποιός μέχρι το 1996 - συμμετείχε σε όλες σχεδόν τις παραστάσεις του Θεατρικού Οργανισμού "Εποχή" του Β. Παπαβασιλείου. Από το 1996 ασχολήθηκε κυρίως με τη σκηνοθεσία. Σκηνοθέτησε έργα των: Μισιτζή, Χουρμούζη, Βιζυηνού, Τερτσέτη, Χόρν, Ξενόπουλου, Παλαμά, Κεχαϊδη, Φάϊς, Αναγνωστάκη, Παπαδιαμάντη, Λόρκα, Αισχύλου κ.α. για το Κ.Θ.Β.Ε., ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου, Πατρών, Β.Αιγαίου, Σερρών, Κομοτηνής ,Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει τις μουσικοθεατρικές παραστάσεις: «Γουσταύος Κλάους» σε συνεργασία με τον Ν.Ξυδάκη ("Πάτρα 2006 - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης"), «Έχω άνθρωπο» σε συνεργασία με τον Κ.Λειβαδά (Ζυγός.Αθήνα 2006), «Καρόλου Ντηλ και Τσιμισκή» σε συνεργασία με τον Γ.Ανδρέου (Μέγαρo Αθηνών 2007).
Την περίοδο 2000 - 2007 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου, από το 2008 είναι καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών.
Το 1987 άρχισε τη συνεργασία του ως στιχουργός με τον Νίκο Ξυδάκη ( αϊρο - Ναύπλιο - Χαρτούν, Κοντά στη Δόξα μια στιγμή, Τένεδος, Βενετσιάνα, Το μέλι των Γκρεμών, Βουή του Μύθου, Ακρωτήριο Ταίναρον, Ένα Τραγούδι για τον Νίκο Γκάτσο κ.α).
Ακολούθησαν συνεργασίες του με τον Γιώργο Ανδρέου, Χρήστο Νικολόπουλο, Ορφέα Περίδη, Παντελή Θαλασσινό, Κώστα Λειβαδά, Τάσο Γκρούς, Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, Πέτρο Ταμπούρη, Σταμάτη Κραουνάκη, Δήμητρα Γαλάνη κ.α.
Βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις  Άγρα, Γαβριηλίδης  Μεταίχμιο  Είναι τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας "Ο κόσμος του Επενδυτή".
Διδάσκει υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε.
Από τον Απρίλιο του 2009 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστβάλ Φιλίππων Καβάλας.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ
(2010) Κίτρινο και μαύρο, Περί Τεχνών
(2008)Τα ποιήματα του 2007, Κοινωνία των (δε)κάτων
(2007)Ο ξεπεσμένος δερβίσης, Γαβριηλίδης
(2004) Ναύπλιο: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο, [επιμέλεια]
(2003) Ο κουρέας της Σεβίλλης, Μεταίχμιο, [μετάφραση]
(1993)Η πύλη της ξηράς, Γαβριηλίδης
(1993) Τραγούδια, Άγρα
 
ένα τετράστιχο για το τέλος
από τη Δίκλινη ζωή     
 ….
Όπου κι αν πήγα έστρωνα
για δυο το όνειρό μου
τι κι αν κρατούσα το πρωί
το δάκρυ σύντροφό μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου