Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΒΙΒΛΙΟ - Υπό το μηδέν

Το βιβλίο με τον τίτλο Υπό το μηδέν των Τ. Θεοδωρόπουλου, Π. Μανδραβέλη, Π.Μάρκαρη, Β. Παπαβασιλείου παρουσιάστηκε το Σάββατο 22 Ιανουαρίου από τους ίδιους τους συγγραφείς στη δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη Σερρών.Τέσσερις αξιόλογοι ομιλητές και μια συζήτηση που άξιζε τον κόπο να παρακολουθήσει κανείς.
Όπως ανέφερε ο Π. Μάρκαρης όταν έρθει στο κεφάλι σου μια κεραμίδα ή μια γλάστρα, αφού ξεπεράσεις τον πρώτο πόνο, μετά στρέφεις το κεφάλι σου να δεις από πού σου ήρθε αυτή η κεραμίδα ή γλάστρα. Αναζητάς δηλαδή την αιτία του κακού. Ετσι και στο βιβλίο αναζητούνται οι αιτίες που οδήγησαν τη χώρα μας σ΄ αυτή την κρίση. Αλλά και ο Β. Παπαβασιλείου αναφέροντας το νόμο της εντροπίας έθιξε ότι αυτό από το οποίο συνίσταται ένα σώμα, αυτό το ίδιο είναι υπεύθυνο για την καταστροφή του.  Πολιτικοί, αλλά και πολίτες έχουν μερίδιο ευθύνης.
Δύο μυθιστοριογράφοι ο Π. Μάρκαρης και ο Τ. Θεωδορόπουλος, ένας σκηνοθέτης, ο Β. Παπαβασιλείου και ένας δημοσιογράφος, ο Π. Μανδραβέλης, προσπαθούν μέσα από τέσσερα κείμενα να ανιχνεύσουν τις υπόγειες διεργασίες που υπονόμευσαν το οικοδόμημα της μεταπολίτευσης, το γέμισαν ρωγμές, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει πια να γκρεμιστεί. Τέσσερα κείμενα, μια πρόκληση για δημόσιο διάλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου