Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΒΙΒΛΙΟ - Μπόρχες,Σάμπατο

Μπόρχες - Σάμπατο - Διάλογοι

Ακόμη πιο άμεση και ζωντανή εικόνα γύρω από το λογοτεχνικό σύμπαν παίρνουμε μέσα από τους διαλόγους (σύμφωνα με το πλατωνικό πρότυπο προσέγγισης της αλήθειας) του Χ. Λ. Μπόρχες και του Ερνέστο Σάμπατο. Δύο μεγάλοι αργεντίνοι συγγραφείς, κορυφαίοι εκπρόσωποι της λατινοαμερικανικής αφηγηματικής παράδοσης, ανταλλάσσουν απόψεις αυθόρμητα  με συντονιστή το δημοσιογράφο Μπαρόνε.
Τα θέματα με τα οποία καταπιάνονται είναι ποικίλα και εναλλάσσονται: λογοτεχνία, ποιητική και συγγραφική τέχνη, διακειμενικότητα και λογοκλοπή, καλλιτεχνική ελευθερία, επιτυχία, φήμη, πραγματικότητα και φαντασία, όνειρο, θεολογία, θάνατος, αυτοκτονία, τρέλα, φιλοσοφία, χρόνος, σύμπαν και δημιουργία, μαθηματικά, μουσική, γλώσσα, μετάφραση . . . Μοναδικός όρος για συζήτηση ήταν να μη σχολιάσουν την πολιτική πραγματικότητα.
Κι όπως αναφέρει ο Μπαρόνε, έπρεπε να κάνει αυτούς τους δύο ποταμούς που κινούνται παράλληλα, να χυθούν στο ίδιο σημείο. Ποια είναι τα όρια του ρεαλιστικού και του φανταστικού στα λεγόμενά τους είναι δύσκολο, πιστεύω, να διασαφηνιστούν. Εδώ όμως κρύβεται και το μεγαλείο και η αξία ενός συγγραφέα: η μυθοπλασία γίνεται τρόπος ζωής ή και το αντίθετο:  η ζωή τους γίνεται ένας μύθος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου