Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

BΙΒΛΙΟ - Κούρτοβικ

Τίτλος: Τι ζητούν οι βάρβαροι - Συγγραφέας: Δημοσθένης Κούρτοβικ
Ένα μυθιστόρημα που προβληματίζει και προβληματίζεται ανάμεσα στο σήμερα και το χθες στα βαλκάνια. Βαλκάνια: ο χώρος των λεπτών ισορροπιών που μέσα από μια φαινομενική αταραξία αποκαλύπτεται ένα πλέγμα έκρυθμων πολτικών σχέσεων. Η βαλκανική μνήμη. Η βαλκανική μοίρα. Κατά πόσο μπορεί το παρελθόν να υπονομεύσει το παρόν; Μπορεί άραγε η λογοτεχνία να επουλώσει τα τραύματα που προκάλεσε η ιστορία; Έστω να τα κουκουλώσει;
Η ιστορία του μυθιστορήματος εκτυλίσσεται μέσα σε πέντε ημέρες. Σε μια μικρή πόλη της βόρειας ελλάδας, την Τυρίμμεια, πραγματοποιείται ένας διαβαλκανικός λογοτεχνικός διαγωνισμός, με τον πολλά υποσχόμενο τίτλο Ιντερμπάλκαν. Τα πρόσωπα που συρρέουν πολλά και αντιπροσωπευτικά:ο έλληνας Χρυσικός, ο σέρβος Ζούριτς, ο βούλγαρος Στογιάνοφ, ο Μπίρι από την Αλβανία, η η μυστηριώδης καλλονή Νίνα Ντάγεβα και άλλοι. Μέσα σε τέσσρις ημέρες τρεις διαφορετικές εκδοχές μιας παλιάς ιστορίας και ένας ανορθόδοξος έρωτας θα γίνουν η αφορμή να ξεσπάσουν έριδες και συγκρούσεις ανάμερσα σε φίλους. Θα φέρουν στην επιφάνεια απωθημένα, πάθη, εκκρεμότητες που δεν έχουν διευθετηθεί, και μια ανομολόγητη νοσταλγία για τη σκοτεινή σαγήνη της βαλκανικής "βαρβαρότητας". Ενότητα στο έργο χαρίζουν και οι σαφείς συνδέσεις με το σήμερα όπως η σνομπ αποχώρηση της γερμανίδας από το εξωτικό γαϊτανάκι των βαλκανίων ή η προσπάθεια του επιχειρηματία να επηρεάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Ο καμβάς του έργου συμπληρώνεται και από κάποια αναπάντητα, αιωρούμενα μυστικά για το Βλάση και το Ζούριτς, όπως και το παρελθόν της σαγηνευτικής  Νίνα Ντάνεβα, που θυμίζει την Παναγία εν δόξη του Τζόττο σύμφωνα με τον Χρυσικό.
Λόγος λιτός, θεατρικός, με τον απαιτούμενο ρεαλισμό όταν πρόκειται για προσωπικά ή εθνικά δράματα, οι πρωταγωνιστές αποτελούν περισσότερο έναν εθνικό-συμβολικό κι όχι τόσο έναν ανθρώπινο χαρακτήρα. Αφηγηματικό ενδιαφέρον προκαλεί επίσης και το μυθιστόρημα μέσα στο μυθιστόρημα, δηλαδή τα αποσπάσματα που παρατίθενται από τα μυθιστορήματα των διαγωνιζομένων. 
Και γαι το τέλος τί; Ακόμη και ο έρωτας δεν ενώνει τους ανθρώπους,ο έρωτας βέβαια σε βοηθά να αντικρύσεις τον εαυτό σου και τα απωθημένα σου. Από εκεί και έπειτα όμως οφείλεις να κατανοήσεις και να πορευτείς μόνο σου στο ιστορικό γίγνεσθαι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου